13:28
















Czy wiedzieliście, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności? 🍞🧀🥛🥔🥦🍗 Z tej okazji wspólnie z Placówka 25+ analizowaliśmy jak to u nas bywa z tym wyrzucaniem jedzenia? 🥪🥗🌭🫗 Marnujemy, czy też nie marnujemy? Święto to swoje pierwsze obchody miało w 2020 roku, a zostało ustanowione przez ONZ w 2019 roku, ponieważ 1/3 wyprodukowanej żywności na świecie jest marnowana. Jej powierzchnia zajęłaby więcej miejsca niż Chiny i Indie razem wzięte. Takie marnotrawstwo jest jednym z głównych czynników napędzających zmiany klimatu. Eksperci wyliczyli, że emisje gazów cieplarnianych związane z całym łańcuchem powstawania, dostarczania i przechowywania żywności stanowią 8% wszystkich emisji na świecie. Gdyby zmarnowane jedzenie było krajem, byłoby więc trzecim największym emitentem CO2 po Chinach i USA (patrząc ilościowo). „To katastrofa ekologiczna, ale także społeczna i ekonomiczna” – zauważa „The Guardian”. Społeczna, bo ponad 800 mln ludzi jest niedożywionych, a ekonomiczna, bo marnowanie żywności kosztuje światową gospodarkę 940 mld dolarów rocznie. Źródło: https://www.ekokalendarz.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Dwudziestka , Blogger